Skip to content
23/01/2011 / Giulia's world by Dima Ioana

DESPRE COCKTAIL

 

DESPRE COCKTAIL


CE ESTE UN COCKTAIL?

Cocktailul este o băutură preparată, uşor amăruie sau dulceagă, savuroasă, aromatizată, răcoritoare care în zilele noastre este degustată oricând cu mare plăcere. A apărut în America şi istoria lui se leagă de curiozitatea oamenilor în a face mixuri de băuturi şi ne spune câte ceva despre mentalitatea aventurieră a secolului XIX. Nici venirea prohibiţiei în 1920 nu a stopat consumarea cocktailului, poate pentru că, ceea ce este interzis este căutat cu şi mai multă pasiune. Sau poate pentru că exotica băutură se infiltrase aşa de mult în mentalitatea şi obişnuinţele oamenilor încât nu a fost cu putinţă ca interdicţiile legale să fie un obstacol suficient de puternic.

DE UNDE VINE DENUMIREA DE „COCKTAIL” ?

Termenul a fost inventat, se spune, peste Ocean, când încă nu se proclamase independenţa teritoriilor americane. Controversele sunt numeroase, ca şi istoriile care circulă pe seama originii cuvântului. Mai multe taverne din New York se declara drept „ locul unde s-a inventat/botezat cocktailul ” . Fiecare stabiliment se lăuda cu povestea lui. Ceea ce se ştie sigur este că o băutură, denumită „ cock′s ale ”, era servită în vremuri coloniale, pe parcursul luptelor de cocoşi.

ISTORIA COCKTAILULUI

Ca şi variante de provenienţă a cuvântului cocktail vă voi prezenta două istorioare:

Varianta 1:

Se pare că primul cocktaill se numea „ Sazerac ”. Autorul este A.A. Peychaud, care poate fi învinovăţit şi de apariţia bitter – urilor care-i poartă numele. La un moment dat Paychaud şi-a deschis o farmacie în New Orleans, unde prietenii săi se adunau pentru a-i testa băuturile. Acesta îi servea în nişte vase mici asemănătoare cu  „ paharele ” din care se servesc ouăle fierte şi care, în franceză, se numeau „ coquetier ”. Prin pronunţia greşită a cuvântului, s-a ajuns la cocktail.

Varianta 2:

Era odată la New York o anume Betsy, barmaniţă de profesie. Soldaţii americani şi francezi obişnuiau să meargă la cârciuma frumoasei Betsy, pentru a servi în cantităţi industriale un amestec numit „ Scutul lui Betsy ”. Se spunea că odată într-o seară, soldaţii de mai sus au furat nişte fazani din tabăra engleză şi au făcut un chef la Betsy. Atât de mult le-a plăcut „ Scutul ” barmaniţei încât nu mai încetau să-l laude, toastând: „ În cinstea acestei divine licori, pe care papilele noastre o iubesc la fel cum ochii noştri se bucură de frumuseţea acestor cozi de cocoş (fazan) ! ”. Un soldat francez a exclamat „ Trăiască coada de cocoş!”. Şi uite aşa de la un

„ Vive le cocktail!”, a pornit toată isteria cocktail – urilor.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: